Pebble är död. Länge leve Pebble!

Vad händer om tillverkaren av en "dum-Watch" stänger sina servrar? Den "Dumb Watch" fortsätter att fungera som vanligt. Vad händer om tillverkaren av en "smart watch" stänger sina servrar? "Smart Watch" är att "dumb-Watch" - som de flesta "smarta funktioner" på sina molntjänster är baserade. Exakt sker många sten användare: Pebble Inc. förvärvades av Fitbit, vilket garanterar livslängden på Pebble server endast fram till slutet av 2017:e Från musen? Avsluta terräng? Lyckligtvis inte.

  • Bästa smarta klockor
  • Pebble Tid i granskning: En annan Smartwatch

Självklart är det affärer med kunddata inte alltid lönsamt nog - och så var Fitbit bara intresserad av know-how och de anställda i bolaget Pebble. Nya Pebbles inte längre produceras, tjänsten är inställd (som tydligen även reparationer och andra garanti bekymmer), och servern stängdes förmodligen nere vid slutet av 2017:e Det har några Pebble användare kraftigt chockad: Vad ska det bli av henne inte riktigt billig gadget? Vissa har det trots allt, satte 250 euro på bordet.

Även jag är en av de Pebble användare. Men jag har den "officiella Pebble app" aldrig använt: Jag värdesätter min integritet, och därför vilja behålla kontrollen över mina uppgifter. Installerad Watch apps och urtavlor samt deras konfigurationer och data, dessutom de insamlade data för "Pebble Health": Den officiella app men bara om allt landat i molnet. Inte riktigt min grej.

Varför gjorde jag någonsin så köpte mig en del? Eftersom den vänliga Pebble stödja mig påpeka att det fortfarande är en "tredje part app" - som fäster stor vikt vid dataskydd och integritet. Med detta har jag arbetat från början. Och vad andra Smartwatch redan erbjuder en batteritid på en vecka och mer - trots "Always-On Display"?

Gadget Bridge är öppen källkod, och kan erhållas från F-Droid. Appen stöder alla Pebbles (i Classic på stål och tiden fram till Pebble-2), ons: Band, liksom vissa andra enheter med Android-enheter från version 4.4. Funktionerna sträcker sig från varningar avvisa samtal (med eller utan SMS), Playback Music & (Le paus, spela upp, hoppa, volym upp / ner etc.) Kontroll för att installera / firmware uppdatering, Watch appar / Titta Faces and konfiguration Selbiger. Även Pebble Health stöds - utan moln.

gadget BridgeGadget Bridge: inställningar, sömn statistik "standardsvar" - allt utan Internet / © Izzy

Liksom allt annat: Gadget Bridge kräver inte nätverksbehörighet (lämnar bortsett från Bluetooth), och kommer inte att göra det i framtiden. utan snarare "Companion Apps" stöds, vilket i sin tur kan naturligtvis komma med tillgång till Internet. Utan en sådan förblir saker som väder eller annat som kräver nätverksåtkomst, för närvarande lämnas ut - inte genomförs för vädret bara för ett alternativ, och för allt annat en "Internet add-on" i diskussionen.

WatchÅtgärder på Pebble: "Canned Responses", musik kontroll / © Izzy

Mina första steg med Pebble Time Steel och med gadget Bridge Jag har ett halvt år sedan i min artikel Smarta Klockor och integritet - en motsägelse? beskrivits. Sedan dess har varit i App gjort en hel del: utvecklarna är mycket aktiva och svara snabbt och konstruktivt till biljetter. En välskött Wiki ger stöd och mer - både allmän och enhets specifika för Pebble och Mi: Band.

Så ha en framtid, Pebbles, när moderskeppet sjunker? Definitivt. Och en bra - nämligen att stå på Privacy i förgrunden. Min Pebble Time Steel kommer därför att fortsätta att stödja mig.